Press Release/Lehdistötiedote

Museum of Museum of Impossible Forms welcomes you to its newly founded space at Kontula shopping mall

Museum of Impossible Forms is a cultural space run by a collective of the same name. The central purpose for the space is to offer a platform for instigating discussion on decolonial and feminist thinking and bringing forth anti-racist dialogue. At the core of the space is a public library that gathers material on these issues and of further texts focusing on the theme of marginality in society.

Our upcoming programme holds a variety of workshops and events run by invited artists. This year we are glad to announce a writing course for immigrant writers held by writer Hassan Blasim, Dear You -school art project for the local schools held by artists Arlene Tucker and Anastasia Artemeva, as well as zine workshops held by Indian artist Renuka Rajiv. We are also collaborating with Aalto University arts masters programmes, by having the CuMMA (Curating, Managing and Mediating Art) public lectures held at the space. The space also functions as a working and meeting space. Operating in the space include for example the editorial team of Ruskeat Tytöt media.

The space hopes to grow as an integral part of Kontula. So far the space has been well received, already having functioned as an event space during Kontula Electronic, for example. We are hoping for a long-lasting and close collaboration with local operatives.

It is our firm believe that culture and art existing outside the city central is as valuable as in the centre and needs to be more appreciated and cultivated.

We welcome you to our official opening on Saturday 10th of June at 5 pm, as part of the Kontula Festival. The museum is located on the 2nd floor of Kontula shopping mall, address Keinulaudankuja 4 E.

For more information, go to:

http://www.museumofimpossibleforms.org

Follow us on social media:

Instagram @MuseumofImpossibleForms

Facebook: /MuseumofImpossibleForms

Contact:

museumofimpossibleforms@gmail.com

The project has been made possible by funding from Kone Foundation

Museum of Impossible Forms avaa ovensa Kontulassa

Museum of Impossible Forms on samannimisen kollektiivin ylläpitämä kulttuuritila, jonka tarkoituksena on tarjota paikka kriittiselle dekolonialistiselle ja feministiselle keskustelulle tapahtuma- ja työtilan, sekä avoimen kirjaston muodossa.  Keskeisenä osana toimii yleisölle avoin kirjasto, johon kerätään dekoloniallisen ja feministen materiaalin lisäksi tekstejä, jotka  käsittelevät marginalisuutta yhteiskunnassa.

Tilan toive on kasvaa tiiviiksi osaksi ympäristöään ja toivomme aktiivista yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Taide ei kuulu pelkästään keskustaan ja uskomme vahvasti lähiöiden potentiaaliin tuottaa itselleen merkityksellistä kulttuuritoimintaa. Lähiökulttuuri tarvitsee enemmän arvostusta ja siihen panostamista.

Museum of Impossible Formsin tulevassa ohjelmassa joukko taiteilijoita ja kulttuuritoimijoita on kutsuttu toteuttamaan työpajat ja työskentelemään lähiympäristön kanssa. Ilolla voimme ilmoittaa tulevan ohjelmistomme sisältävän mm. kirjailija Hassan Blasimin vetämän kirjoituskoulun maahanmuuttajille, taiteilijoiden Arlene Tucker ja Anastasia Artameva Dear U -taideprojektin kouluille, sekä Intialaisen taiteilijan Renuka Ravijnin ohjaaman zine-työpajan. Tila toimii myös työskentely ja tapaamistilana antirasistisille toimijoille. Tilassa toimii tällä hetkellä mm. Rusket Tytöt -median toimitus. Teemme myös yhteistyötä Aalto-yliopiston taiteen maisteriohjelman kanssa ja muun muassa kuratoinnin koulutusohjelma CuMMA (Curating, Managing and Mediating Art) järjestää avoimet yleisöluentonsa tilassamme.

Tervetuloa Museum of Impossible Formsin avajaisiin lauantaina 10.5. klo 17 osana Kontula festivaalia. Kulttuurikeskus avautuu Kontulan ostoskeskuksen toisessa kerroksessa, osoitteessa Keinulaudankuja 4 E.  

Kollektiivin työskentelykieli on englanti.

Projekti on Koneen Säätiön tukema.

Lisätietoja

http://www.museumofimpossibleforms.org

Sosiaalisessa mediassa

Instagram @MuseumofImpossibleForms

Facebook: /MuseumofImpossibleForms

museumofimpossibleforms@gmail.com

 


Keinulaudankuja 4 E (LH 21)
00940 Helsinki, Finland

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s