Back to All Events

Radical Cross-stitch workshops / Radikaalit Ristipistot työpajat


Radical Cross-stitch workshops at Museum of Impossible Forms every Thursday at 5pm to 7.30 pm.

Radical cross-stitch is part of the craftivist movement, combining elements of craft and activism. Radical cross-stitch is about showing that activism can take many forms, including craft. The workshops want to highlight cross-stitch as an art form, as well as showing that it can be political. The gatherings also follow the form of feminist sewing circles, being a place for relaxed socializing and discussion.

The workshops are free of charge and open for all. It does not matter if you have no previous experience or have already done a lot, guidance is available depending on one’s own needs. There will be a selection of materials provided, you can also bring your own. 

It will help you to get started if you have already thought about the text or image you would want to do. Or you can select from some of the models already provided. There will also be books and other guides available.

Radikaalit Ristipistot työpajat torstaisin klo 17-19.30 Museum of Impossible Formsissa. 

Radikaalit ristipistot on osa craftivismi- eli käsityöaktivismiliikettä. Ryhmä toimii ompeluseurahenkisesti rennon yhdessäolon merkeissä. Samalla halutaan näyttää että aktivismi voi ottaa monia muotoja ja ne muodot voivat olla myös pehmeitä. Radikaalius tulee halusta tuoda esiin käsityön taiteellisuutta ja monipuolisuutta samalla korostaen sen mahdollisuutta olla myös poliittista ja kantaaottavaa.

Työpajat ovat maksuttomia ja sopivat kaikille ja kaiken tasoisille. Olit sitten täysin aloittelija, tai jo kokenut pistelijä, paikalta saa opastusta omien tarpeidensa mukaan. Paikalta löytyy valmiina valikoima materiaaleja. Myös omia materiaaleja voi tuoda.

Työskentelyn aloitusta helpottaa, jos on miettinyt valmiiksi sopivia tekstejä tai kuvioita. Työpajassa on myös esillä valmiita malleja, joista valita, sekä aihepiiriin liittyviä oppaita ja kirjallisuutta.

Below you will find accessibility info and safer space policies that apply in the space.